MX Cross
Image default
Auto's en Motoren

Hoe sluit je de voor jou beste scooterverzekering af?

Er wordt vandaag de dag nog altijd zeer vaak gedacht dat alleen grote gemotoriseerde voertuigen zoals met name een auto in Nederland verplicht moeten worden verzekerd. Dat is niet juist. De wetgeving zegt namelijk dat alle gemotoriseerde voertuigen die zich op de openbare weg begeven dienen te worden verzekerd. Dit betekent dat je hier ook rekening mee zal moeten houden bij het aanschaffen van bijvoorbeeld een scooter. De zogenaamde scooterverzekering vertoont grote gelijkenissen met de autoverzekering. Dit betekent onder meer dat je ze ook op verschillende manieren kan afsluiten. Wil jij hier graag meer over te weten komen? Lees dan vooral nu verder!

Wat is de scooterverzekering precies?

De scooterverzekering is zoals de naam reeds duidelijk maakt een verzekering die wordt afgesloten voor een scooter. De basisverzekering, de zogenaamde WA-verzekering is voor elke eigenaar van een scooter die met diens voertuig op de openbare weg gaat rijden verplicht. Je kan er echter ook voor kiezen om nog een extra uitgebreide verzekering af te sluiten. Deze opties zijn vooral interessant voor mensen die bijvoorbeeld zeer vaak met een scooter rijden. Ook wanneer je de keuze hebt gemaakt om een wat duurder exemplaar te kopen kunnen deze opties de beste keuze zijn.

De scooterverzekering is wettelijk verplicht in Nederland en het merendeel van de andere Europese landen. Dat is het gevolg van het feit dat de overheden graag willen dat alle deelnemers aan het verkeer op de meest optimale wijze zijn beschermd. Dit niet alleen tegen lichamelijke, maar ook tegen financiële schade die wordt opgelopen. Dat is alleen maar mogelijk wanneer men tracht om zoveel mogelijk partijen zich te laten verzekeren. Hoe dan ook, wanneer je een scooter gaat kopen zal je kunnen vaststellen dat je dus altijd rekening zal moeten houden met het afsluiten van een passende verzekering. Hoe je die verzekering nu precies kan afsluiten? Dat zal je meteen ontdekken wanneer je de informatie verderop deze pagina raadpleegt!

Hoe kan je de scooterverzekering afsluiten?

Er bestaan tal van verschillende manieren om de scooterverzekering af te sluiten. Zoals eerder op deze pagina reeds vermeld moet je er in eerste instantie vooral rekening mee houden dat je scooter verzekeren een wettelijke verplichting is. Deze verplichting is alleen maar van toepassing voor de zogenaamde WA-verzekering voor scooters. Deze verzekering richt zich specifiek op het indekken van derden die mogelijks door jouw toedoen zijn geconfronteerd met lichamelijke en / of financiële schade. Het afsluiten van dit type verzekering mag dan verplicht zijn, eigenlijk heb je er zelf als afsluiter van de verzekering niet zoveel aan. Ze dekt immers nooit de schade aan je eigen scooter.

Naast de WA-verzekering beschik je ook altijd over de mogelijkheid om nog te kiezen voor een meer uitgebreide verzekering voor je scooter. Er zijn wat dit betreft twee verschillende extra mogelijkheden voor handen. Het gaat hierbij enerzijds om de WA+ beperkt casco en anderzijds om de WA+ volledige cascoverzekering. Beide verzekeringen bieden aanvullende dekkingen bovenop de standaard en aldus verplichte WA-verzekering. Het gaat hierbij concreet om onder meer:

  • Schade die het gevolg is van diefstal;
  • Schade veroorzaakt door een brand;
  • Schadegevallen die zelf zijn veroorzaakt aan de eigen scooter;

Voor deze laatste dekking geldt dat ze uitsluitend wordt voorzien bij de WA+ volledige cascoverzekering voor scooters. Dit is veruit de meest uitgebreide, maar helaas ook meteen de duurste verzekering die je voor een scooter kan afsluiten. Wanneer je van plan bent om voor deze optie te kiezen dien je altijd goed de afweging te maken tussen de kosten en de baten.

Waar rekening mee houden bij het kiezen van je scooterverzekering?

Wanneer je ervoor kiest om een nieuwe scooterverzekering af te sluiten spreekt het voor zich dat je daarbij met een aantal factoren rekening zal willen houden. Iets waar je beslist aandacht aan dient te besteden is bijvoorbeeld de waarde waar de scooter over beschikt. Voor nieuwe, dure scooters kan het bijvoorbeeld al snel de moeite waard zijn om te kiezen voor een WA+ beperkt of volledige casco verzekering. Op het ogenblik dat je slechts beschikt over een wat oudere, tweedehandse scooter die doorgaans ook slechts een kleine waarde vertegenwoordigt is dat veel minder noodzakelijk.

Niet alleen de waarde waar je scooter over beschikt zal mee bepalend zijn voor het soort scooterverzekering die je gaat afsluiten. Wat namelijk verder ook te denken van de hoeveelheid aan kilometers die je op jaarbasis gaat afleggen? Des te meer kilometers je rijdt met je scooter, des te beter je deze graag zal willen laten verzekeren. Let wel, hoe uitgebreider je scooterverzekering wordt, des te hoger uiteraard ook de kosten zullen komen te liggen. Hier zal je ook maar wat graag rekening mee willen houden, maar dat spreekt natuurlijk voor zich.

Besparen op je scooterverzekering? Dat doe je met deze tips!

Een scooterverzekering afsluiten is dus duidelijk iets waar je niet onderuit komt. Dat gezegd hebbende is het wel zo dat je er op verschillende manieren op kan besparen. Veel mensen staan hier niet bij stil waardoor ze eigenlijk voor het verzekeren van hun scooter veel te veel betalen. Jij kan dit gelukkig voorkomen. Hoe? Zeer eenvoudig, door rekening te houden met de onderstaande tips.

  1. Verzeker je scooter altijd in functie van het gebruik en naargelang de waarde;
  2. Voer altijd een goede vergelijking uit tussen de verschillende scooterverzekeringen;
  3. Controleer altijd of er sprake is van een eigen risico of niet;
  4. Sluit geen dekkingen af die je eigenlijk voor je scooter helemaal niet nodig hebt;

Het afsluiten van een goedkope scooterverzekering kan in de praktijk best wat tijd en moeite kosten. Voor heel wat mensen geldt dat ze deze hoeveelheid aan tijd daar liever niet aan willen besteden. Dat is uiteraard mogelijk, alleen is het nog maar de vraag hoe interessant dat dan in de praktijk werkelijk is. Het risico bestaat namelijk dat je daardoor niet één keer te veel moet betalen voor je verzekering, maar wel periodiek. De meerprijs kan op deze manier al behoorlijk snel oplopen. Probeer dus altijd rekening te houden met de hierboven terug te vinden tips voor wat het kunnen afsluiten van je scooter verzekeren betreft.