MX Cross
Image default
Auto's en Motoren

Hoe interessant is een autofinanciering echt?

Indien je op het punt staat om een nieuwe of tweedehandse auto te kopen zal je jezelf de vraag willen stellen of je deze bij voorkeur volledig uit de hand wil betalen of je deze (al dan niet gedeeltelijk) wil laten financieren. In het laatste geval spreekt het voor zich dat je daarvoor zal kijken in de richting van een specifieke autofinanciering. Naast het bepalen van de aankoopmethode, bijvoorbeeld contant of middels financiering is het de vraag of je de auto in Nederland koopt of dat je kiest voor een auto laten importeren uit Duitsland

Het bestaan van deze kredietvorm zorgt er in de praktijk voor dat het vandaag de dag meer dan ooit tevoren eenvoudiger is geworden om je droomauto te kunnen bemachtigen. Wil jij graag meer te weten komen over dit type van financiering voor jouw nieuwe auto? Je ontdekt er alles over middels de onderstaande informatie. 

Hoe werkt zo’n autofinanciering precies? 

Voor een autofinanciering geldt dat ze op de markt zeer eenvoudig werkt. In eerste instantie zal je moeten bepalen welk bedrag je nodig hebt voor het kopen van de nieuwe auto van je keuze. Op dit vlak beschik je over de mogelijkheid om een keuze te maken tussen twee opties, namelijk:

  1. Je kan ervoor kiezen om het volledige aankoopbedrag te financieren;

  2. Het is mogelijk om slechts een gedeelte van dat aankoopbedrag te financieren;

Afhankelijk van de optie waarvoor je kiest zal het leenbedrag, de looptijd van de financiering evenals de intrest worden bepaald. Let op, indien je kiest voor een volledige financiering spreekt het voor zich dat je op het einde van de rit met significant hoger gelegen kosten zal worden geconfronteerd. 

Is een dergelijke financiering duur of niet? 

Het is in de praktijk zo dat een autofinanciering er bekend om staat lekker voordelig te zijn. Dat is vooral het gevolg van het feit dat er heel wat concurrentie bestaat die zorgt voor het drukken van de kost die is verbonden aan het afsluiten van een dergelijke financiering. Voor een auto geldt dat ze er bekend om staat in de praktijk een vorm van verloren kapitaal te zijn. Dit betekent dat de investering die je doet in zo’n voertuig uiteindelijk geen echt rendement op zal leveren, integendeel. Het is omwille van die reden dan ook niet interessant om ervoor te kiezen om zomaar het volledige bedrag voor de aankoop van je auto te gaan lenen. Wellicht is het dan ook een stuk interessanter om er in plaats daarvan voor te kiezen om deze minstens gedeeltelijk te laten financieren. 

Wat na afloop van de autofinanciering?

Voor heel wat mensen geldt dat ze zich niet perfect bewust zijn van het verschil tussen enerzijds de autofinanciering en anderzijds bijvoorbeeld een leasing die kan worden afgesloten. Wanneer dat eveneens geldt voor jou kan het de moeite waard zijn wanneer we daar even verandering in brengen. Bij een leasing is het doorgaans zo dat je aan het einde van de looptijd van het contract genoodzaakt bent om het voertuig in kwestie terug in te leveren bij de leasingmaatschappij. Dit betekent dat je dan vervolgens op zoek moet gaan naar een nieuwe auto welke bijgevolg ook terug gewoon maandelijks dient te worden betaald. Indien je hebt gekozen voor een autolening is dat niet het geval. Dan word jij immers na het afbetalen van de lening de volledige eigenaar van het voertuig.