Techniek is overal om ons heen. Van de telefoon in je hand tot de brug waar je overheen rijdt. Toch is het techniekonderwijs op basisscholen in Nederland al jaren onderbelicht. Terwijl juist jonge kinderen van nature nieuwsgierig zijn naar hoe dingen werken. Ze willen begrijpen, onderzoeken, maken. Het is dan ook zorgwekkend dat scholen vaak de tijd, middelen of kennis missen om techniek goed aan te bieden. Wat kunnen we daar als ouders en grootouders aan doen?
De stille crisis in het klaslokaal
Hoewel er steeds meer aandacht komt voor wetenschap en technologie, blijkt uit onderzoek dat het Nederlandse basisonderwijs hierin nog veel te wensen overlaat. Technieklessen zijn vaak versnipperd, leerkrachten voelen zich onzeker over het onderwerp en er is weinig structureel lesmateriaal. Gevolg: kinderen groeien op zonder dat hun interesse in techniek wordt aangewakkerd, terwijl de samenleving schreeuwt om technisch talent.
Het probleem zit niet in de kinderen. Die zijn van nature makers. Ze willen weten waarom iets werkt, hoe je iets uit elkaar kunt halen en weer in elkaar kunt zetten. Maar als die nieuwsgierigheid niet op school gevoed wordt, verdwijnt ze langzaam naar de achtergrond.
Vanuit Zappie hebben wij veel contact met verschillende basisscholen en we zien vaker dan ons lief is, dat scholen heel weinig tot geen tijd stoppen in techniekonderwijs.
De impact van thuis
Juist daarom is het zo belangrijk dat kinderen ook thuis met techniek in aanraking komen. En dat hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. Met simpele materialen uit de keukenla kun je al beginnen: een katapult van ijsstokjes, een tandwiel van karton of een brug van rietjes. Belangrijk is dat kinderen mogen experimenteren. Dat ze fouten mogen maken. En vooral: dat ze plezier hebben in het maken.
Veel ouders denken dat ze technisch onderlegd moeten zijn om hun kind hierin te begeleiden. Maar dat is niet zo. Je hoeft geen ingenieur te zijn om samen iets te bouwen. Het gaat om het proces, niet om het perfecte resultaat. Door samen iets te maken, geef je het goede voorbeeld.
Bouwen aan zelfvertrouwen
Techniek is niet alleen een vak, het is een manier van denken. Het leert kinderen probleemoplossend te werken, logisch te redeneren en vol te houden als iets niet in één keer lukt. Vaardigheden die ze in elk beroep en elke levensfase nodig zullen hebben. Door kinderen thuis met techniek te laten spelen, geef je ze een voorsprong. Ze leren dat ze invloed hebben op de wereld om hen heen. Dat ze zelf iets kunnen maken, veranderen, verbeteren.
Bij Zappie geloven we dat techniek toegankelijk en leuk moet zijn. Onze maandelijkse projecten zijn speciaal ontworpen om kinderen op een speelse manier kennis te laten maken met techniek. Geen droge uitleg, maar bouwen, proberen en ontdekken. Zodat elk kind zich een echte maker voelt.
Wat kun jij doen?
Wil je techniek een plek geven in het leven van je kind of kleinkind? Begin dan klein. Geef ze ruimte om te bouwen. Stel vragen. En moedig ze aan als iets niet in één keer lukt. Overweeg om ze een bouwproject te geven waar ze echt iets van leren, zoals de educatieve bouwpakketten van Zappie. Daarmee maak je techniek tastbaar én leuk.
Want als de klas het (nog) niet biedt, kunnen wij thuis het verschil maken.
|