MX Cross
Image default
Onderwijs

Hoe help je jouw kind met zijn of haar studiekeuze?

Je kind is 4 jaar en begint met de basisschool. Voordat je het weet vliegen deze jaren voorbij en wordt het alweer tijd om naar de middelbare school te gaan. Hier begint de stress al toe te slaan. Naar welk niveau mag je kind en zijn jullie er blij mee? Gelukkig nog genoeg tijd om na te denken wat voor beroep ze later willen uitvoeren. Echter, op een gegeven moment moeten ze toch echt een keuze gaan maken. Dat is het moment dat de stress het hoogst is en je ze moet helpen bij hun studiekeuze advies 

Hoe pak je het aan? 

Natuurlijk kun je een ouder worden die zijn of haar kind verplicht om hetzelfde beroep te volgen wat jij hebt, maar uiteindelijk wordt niemand hier blij van. Het liefst wil je alles voor je kind doen en alle moeilijke beslissingen in het leven van ze afpakken. Zo werkt het alleen niet in de wereld. Uiteindelijk moet iedereen op eigen benen kunnen staan en dus ook dit soort beslissingen nemen. Het is daarom juist verstandig om je kind te begeleiden. Dit doe je door met ze te praten en te motiveren en niks te verplichten.  

Wat als je er echt niet uitkomt? 

Natuurlijk is het een eng idee, een keuze maken wat je gaat studeren zodat je daarna een bijpassende baan kan vinden. Misschien wordt deze angst minder als je ook inziet dat je altijd nog iets anders kan gaan studeren als je het toch niks vind.  

 

Doch moet je van te voren minimaal 1 keuze maken en als zelfs deze niet lukt, is het verstandig om hulp te zoeken bij studiekeuze Amsterdam. Het is namelijk altijd een goed idee om hulp van buitenaf te vragen. Misschien komen hun wel met goede ideeën om erachter te komen welke studiekeuze je kind moet volgen. 

Hoe gaat zo een traject in zijn werk? 

Als je ervoor kiest om een studiekeuze traject te volgen is het wel zo handig om te weten hoe zo een traject in zijn werk gaat. Het doel van dit traject is erachter komen wat je leuk vind en wat je als beroep graag zou willen gaan doen. Om hierachter te komen worden er verschillende gesprekken gevoerd. In deze gesprekken wordt onderzocht wat je leuk vind, wie je bent, waar je goed in bent en waar je interesses liggen.  

https://septemberadvies.nl/studiekeuze/