MX Cross
Image default
Onderwijs

Drie veelgemaakte fouten door Nederlandssprekenden in het Spaans

 

Wanneer je van plan bent de Spaanse taal eigen te maken, wil je dit natuurlijk zo goed mogelijk doen. Eén van de dingen die daarbij nuttig kan zijn, is dat je op de hoogte bent van veelgemaakte fouten. Zo voorkom je dat je deze maakt en zal je de taal sneller beheersen. In dit artikel bespreken we er drie. 

 

Het noemen van je leeftijd 

 

Een veelgemaakte fout door Nederlandssprekenden komt voor bij het noemen van de leeftijd. Waar je in Nederland een leeftijd bent; ‘ik ben dertig jaar’, bezit je een leeftijd in Spaanstalige landen. ‘Tengotreintaaños vertaalt zich letterlijk naar ‘ik heb dertig jaar’. Een fout die makkelijk gemaakt is, maar gelukkig ook erg makkelijk te voorkomen. 

 

De letter K 

 

Wat belangrijk is om te weten, is dat de letter ‘K’ eigenlijk alleen wordt gebruikt bij leenwoorden uit andere talen. Je zegt dus geen kuatro, maar cuatro als je het getal vier wil noemen. Het bijzondere bij dit voorbeeld is dat veel Nederlanders voor cuatro geneigd zijn om het te schrijven als quatro. Dit zou in het Nederlands een logische vervanging zijn voor de weggevallen ‘K’. In Spanje is echter de combinatie van een ‘Q’ en een ‘U’ vrij zeldzaam. Het komt vrijwel alleen voor in combinatie met een ‘E’ of een ‘I’. 

 

Por en Para 

 

De voorzetsels por en para leiden voor veelNederlandssprekenden nogal eens tot problemen. Dat komt omdat in het Nederlands beide woorden voor hetzelfde kunnen worden gebruikt, namelijk ‘voor’. Het verschil is niet erg moeilijk. Por wordt gebruikt voor een reden of een oorzaak of een tijdsaanduiding: ‘Ik kom voor het eind van de avond’ of ‘ik ben op tijd voor het feestje. Para gebruik je voor het aangeven van een doel, zoals ‘deze schoenen zijn fijn voor het lopen’ of voor het aangeven van een tijdslimiet. Denk hierbij aan ‘voor drie uur’. Ook wordt para gebruikt voor plaatsaanduidingen en het werken voor iemand. ‘Trabajo para el banco betekent bijvoorbeeld ‘ik werk voor de bank’. 

 

Dit kan overweldigend overkomen. Zeker als je bedenkt dat er wel meer valkuilen zijn. Toch komen de meeste mensen er in de praktijk wel uit. Zeker als ze ondersteuning krijgen door middel van een cursus Spaans of zakelijk Spaans. 

 

https://www.babel.nl/cursusoverzicht/spaans/