MX Cross
Image default
Dienstverlening

Gehard glas: alles wat u moet weten

Met de opkomst van nieuwe productietechnieken zijn er tegenwoordig vele soorten glas op de markt, elk met unieke eigenschappen, zoals bijvoorbeeld gehard glas.

Dit soort glas wordt verkregen door een thermische en chemische behandeling om de kenmerken ervan, zoals hardheid en mechanische weerstand, te wijzigen. Bekijk hieronder alles wat u moet weten over dit veelzijdige en functionele materiaal.

 

Belangrijkste kenmerken

Gehard glas heeft alle kenmerken van een gewoon glas, zoals transparantie, kleur en parallellisme in de gezichten. Wat het onderscheidt van gewoon glas is zijn hoge weerstand, want het heeft de capaciteit om schokken te weerstaan in een verhouding van vijf keer meer dan gewoon glas van vergelijkbare dikte.

Dit glas wordt beschouwd als veiligheidsglas omdat het, wanneer het breekt, uiteenvalt in kleine, niet erg scherpe stukjes die gemakkelijk en veilig kunnen worden verwijderd.

Gehard glas is het resultaat van een thermochemische behandeling waarbij de eigenschappen worden gewijzigd. Na door zeer hoge temperaturen te zijn gegaan en snel te zijn afgekoeld.

 

Belangrijkste voordelen

De vervaardiging ervan geschiedt door thermische harding, waarbij het glas geleidelijk wordt verhit tot het een temperatuur van 700ºC (plastische toestand) bereikt en vervolgens abrupt wordt afgekoeld. Door deze behandeling wordt het glas beter bestand tegen buigen en gaat het temperatuurverschillen tot 200ºC verdragen.

Gehard glas biedt een grote veiligheid voor het project, wanneer het wordt gebruikt in ramen en deuren, bijvoorbeeld. Bovendien zorgt het voor een natuurlijke verlichting van de ruimte, wat besparingen op het energieverbruik en een groter comfort in de ruimte mogelijk maakt.

 

Waar gehard glas te gebruiken

Gehard glas is het enige glas dat kan worden gebruikt als deur, via geschikt hang- en sluitwerk, zoals schuifdeuren. Het wordt veel gebruikt in douchecabines, winkelafsluitingen, muurafsluitingen, woningen en gebouwen, deuren en ramen, enz.

In de decoratie komt het ook vaak voor in tafelbladen, planken, nissen, keukengerei, koelkastplanken, borden, glazen, scheidingswanden, gootstenen en zelfs kranen. Het gebruik ervan geeft verfijning aan het voorwerp en de omgeving. Het vervangt kozijnen en muren en biedt een esthetisch voordeel en een snelle en schone installatie.

Het is vermeldenswaard dat glas een milieuvriendelijk materiaal is. Dit ongelooflijke materiaal is volledig gerecycleerd, een uitstekend voordeel in vergelijking met andere populaire bouwmaterialen, des te meer in een tijd van ecologisch bewustzijn en duurzaamheid.