MX Cross
Image default
Woningen

Een beginnersgids voor bliksembeveiliging: waarom en hoe

Bliksem is een van de meest indrukwekkende natuurverschijnselen. Het is een krachtig spektakel dat ons herinnert aan de kracht van de natuur. Maar naast de schoonheid kan bliksem ook gevaarlijk zijn, vooral voor onze woningen en bedrijfspanden. Daarom is het plaatsen van bliksembeveiliging zo belangrijk. 

Hier lees je de basisprincipes van bliksembeveiliging, waarom het essentieel is en wat belangrijk is bij het plaatsen van bliksembeveiliging. 

 

Wat is bliksembeveiliging?

Bliksembeveiliging is een systeem dat ontworpen is om je woning of bedrijfspand te beschermen tegen de directe en indirecte gevolgen van blikseminslag. Het systeem zorgt ervoor dat de elektrische lading veilig naar de aarde wordt geleid, weg van je eigendom, om schade te voorkomen. 

Er zijn verschillende componenten bij betrokken, zoals aardpennen, geleiders en overspanningsbeveiligers.

 

Waarom is bliksembeveiliging belangrijk?

Blikseminslag kan ernstige schade veroorzaken aan gebouwen, elektronische apparatuur en zelfs mensen. Bij een directe inslag kan er brand ontstaan of kan er structurele schade of zelfs persoonlijke verwondingen optreden. Indirecte inslag, waarbij bliksem inslaat in de nabije omgeving, kan overspanning in het elektriciteitsnet veroorzaken, wat weer schade aan elektronische apparaten tot gevolg heeft. Het plaatsen van bliksembeveiliging vermindert deze risico’s.

 

Eerste stappen in de richting van bliksembeveiliging

1. Risicoanalyse

Voordat je begint met het plaatsen van bliksembeveiliging, is het belangrijk om een risicoanalyse uit te voeren. Dit helpt om de specifieke behoeften van jouw eigendom te begrijpen en erachter te komen welke soort beveiliging het meest geschikt is. Factoren zoals de locatie, de grootte van het gebouw en de aanwezigheid van elektronische apparatuur spelen hierbij een rol.

 

2. Kies de juiste beveiligingsklasse

Er zijn verschillende beveiligingsklassen binnen de NEN-EN-IEC 62305 norm voor bliksembeveiliging. Afhankelijk van de uitkomst van de risicoanalyse, zal een bepaalde klasse worden aanbevolen om de kans op bliksemschade op een acceptabel niveau te krijgen.

 

3. Installatie door een specialist

Het plaatsen van bliksembeveiliging is geen doe-het-zelf klus. Het vereist specialistische kennis en ervaring om ervoor te zorgen dat het systeem correct wordt geïnstalleerd en effectief is. Zoek een gecertificeerd bedrijf met ervaring in het plaatsen van bliksembeveiliging, zoals Aardnet, om je hierbij te helpen.

 

4. Onderhoud en inspectie

Na de installatie is regelmatig onderhoud en inspectie van het bliksembeveiligingssysteem essentieel om te garanderen dat het effectief blijft. Dit omvat het controleren van alle componenten en het verzekeren dat ze in goede staat zijn. Ook dit moet uitgevoerd worden door een gecertificeerd bedrijf. 

 

Je woning of bedrijfspand veilig houden

Het plaatsen van bliksembeveiliging is een essentiële stap in het beschermen van je eigendom tegen de potentieel verwoestende effecten van blikseminslag. Door de juiste stappen te volgen en samen te werken met professionals, kun je rustig slapen wetende dat je maatregelen hebt genomen om je woning of bedrijfspand veilig te houden.

 

https://www.aardnet.nl/bliksembeveiliging