MX Cross
Image default
Zakelijke dienstverlening

Lichtmanagement voor optimale besparing

LED verlichting en DALI-lichtmanagement zijn twee technologieën die steeds vaker worden gebruikt in de zakelijke wereld. Helemaal met het oog op het verbeteren van het energielabel kiezen vele bedrijven en kantoren voor lichtsturing. In dit artikel vertellen we er graag iets meer over.

Overzicht kosten en terugverdientijd

LED verlichting is een vorm van energiezuinige verlichting die veel voordelen biedt ten opzichte van traditionele verlichting. Het belangrijkste voordeel is dat LED-lampen tot wel 80% minder energie verbruiken dan traditionele gloeilampen en halogeenlampen, wat kan leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen voor bedrijven. Daarnaast hebben LED-lampen een veel langere levensduur dan traditionele lampen, wat betekent dat ze minder vaak vervangen hoeven te worden, wat zowel tijd als geld bespaart. Veel kantoren hebben de overstap naar LED al gemaakt. Ook voor werkplaatsen kan led verlichting werkplaats interessant zijn. Echter is er veel ‘rommel’ op de markt. Dit maakt de besparing voor velen niet optimaal. Vraag daarom advies aan een LED specialist. Zij maken een lichtplan op maat, softwarematig. Een helder overzicht mbt armaturen, kosten en terugverdientijd. En voor optimale besparing is lichtmanagement een must.

Lichtsturing of lichtmanagement

DALI (Digital Addressable Lighting Interface) is een protocol voor lichtmanagement dat gebruikt kan worden om de verlichting in een gebouw te regelen en te automatiseren. Het maakt gebruik van digitale signalen om de helderheid en kleurtemperatuur van LED-lampen te regelen, waardoor de verlichting op maat kan worden gemaakt voor elke individuele ruimte en taak. Dit kan niet alleen bijdragen aan een betere productiviteit en welzijn van medewerkers, maar kan ook energiebesparingen opleveren door het verminderen van het energieverbruik van de verlichting wanneer het niet nodig is.

Een van de belangrijkste voordelen van DALI-lichtmanagement in combinatie met LED verlichting is dat het de mogelijkheid biedt om de verlichting aan te passen aan de behoeften van elke individuele ruimte. Dit kan gedaan worden door middel van het programmeren van verlichtingsprofielen voor verschillende zones en tijdstippen van de dag, waardoor er de mogelijkheid ontstaat om verlichting te creëren die specifiek is afgestemd op het type activiteit en de gewenste sfeer in een bepaalde ruimte.

Bovendien kan DALI-lichtmanagement helpen om energie te besparen door het gebruik van sensoren en dimmers. Sensoren kunnen bijvoorbeeld detecteren wanneer er niemand in een ruimte aanwezig is en de verlichting automatisch uitschakelen om energie te besparen. Dimmers kunnen de helderheid van de verlichting aanpassen aan de hoeveelheid natuurlijk licht die de ruimte binnenkomt, waardoor er minder energie nodig is om de verlichting op een bepaald niveau te houden.

Tot slot kan DALI-lichtmanagement ook bijdragen aan het verbeteren van het onderhoud van verlichtingssystemen. Het systeem kan bijvoorbeeld automatisch waarschuwingen sturen naar technici wanneer er een lamp moet worden vervangen of wanneer er een storing optreedt in het systeem. Hierdoor kunnen problemen snel worden opgelost en kan de uptime van het verlichtingssysteem worden gemaximaliseerd. Interesse? Neem dan contact op met LED Design Holland, de zakelijke specialist.

https://www.leddesignholland.nl/